CBSE Class 10 Social Science Term 2 Paper Solution is provided here. This solution is composed by the subject experts. Check the correct answers to all questions and calculate your expected marks in the Social Science paper.

CBSE Class 10 Social Science Answer Key Term 2: Check here the solution of the CBSE Class 10 Social Science Term 2 Question Paper 2022. We have provided this solution for students to verify their own answers so that they can estimate their expected score in the Social Science Term 2 Paper. These solutions have been composed by the subject expert. Question paper for the CBSE Class 10 Social Science Term 2 Exam 2022 is also provided here in PDF format.

Check CBSE Class 10 Social Science Answer Key Term 2 below:

1. Mention the views of the Federation of the Indian Chamber of Commerce and Industries (FICCI) towards the Civil Disobedience Movement.

Answer:

(i) FICCI supported the Civil Disobedience Movement for criticising the colonial control over the Indian economy.

(ii) FICCI believed that through the force of this movement and self determination would end the colonial restrictions on business.

2. How can the industrial pollution of fresh water be reduced?

Answer:

Industrial pollution of fresh water can be reduced by the following methods:

(i) Minimising use of water for processing by reusing and recycling it in two or more successive stages. (ii) Treatment of hot water and affluents before releasing them in rivers and ponds.

3. Classify industries on the basis of raw materials.

Answer:

(i) Agro-Based Industries

(ii) Mineral Based Industries

(iii) Marine Based Industries

(iv) Forest-Based Industries

4. Differentiate between ruling and opposition parties.

Answer:

The party which wins the majority of seats in the election and forms a government is known as the ruling party whereas the party which is not able to get the majority seats is known as the opposition party.

5.1. From which source of credit Megha has taken loan?

5.2. Explain the terms of credit given in the source.

Answer:

5.1: Megha has taken the housing loan from a bank.

5.2:

6. (a) Explain, why banks do not lend credit to certain borrowers?

Answer:

The banks do not lend credit to certain borrowers for the following reasons:

(i) The borrowers who have not repaid previous loans, the banks might not be willing to lend them further.

(ii) The banks might not be willing to lend credit to those entrepreneurs who are going to invest in the business with high risks.

OR

(b) Explain the functions of “Self Help Group.”

Answer:

Functions of “Self Help Group” include:

(i) The group provides timely loans for a variety of purposes and at a reasonable interest rate.

(ii) Group is responsible for the repayment of the loan.

(iii) The group decides as regards the loans to be granted – the purpose, amount, interest to be charged, repayment schedule etc. 

(iv) Most of the important decisions regarding the savings and loan activities are taken by the group members.

(v) They help borrowers overcome the problem of collateral.

7. “Workers too had their own understanding of Mahatma Gandhi’s thoughts and the notion of Swaraj.” Explain the statement with the example of Assam.

Answer:

Plantation workers had their own understanding of Mahatma Gandhiji’s ideas and the notion of ‘‘Swaraj’’

(i) For plantation workers in Assam, freedom meant the right to move freely in and out of the confined space in which they were enclosed.

(ii) Retaining a link with the village from which they had come.

(iii) Under the Inland Emigration Act, the plantation workers were not permitted to leave the tea gardens without permission and in fact, they were rarely given such permission.

(iv) When they heard of the Non-Cooperation Movement, thousands of workers defied the authorities left the plantations and headed home.

(v)They believed that Gandhi Raj was coming and everyone would be given land in their own villages.

8. Explain, how the rise of political parties are directly linked to the emergence of representative democracies?

Answer:

The rise of parties is directly linked to the emergence of representative democracies because:

(i) When societies develop and expand, they become more complex in terms of social, economic and political relations. Hence, they need representatives from parties to sustain governance.

(ii) Political parties tend to provide the base on which the praxis of representative government is built.

(iii) They gather public views on various important issues, articulate them and then present them to the government.

(iv) Existence of political parties in a representative democracy ensures that country runs as per its policies and ideologies and has a responsible accountable government which is answerable to the people.

(v) Not having parties will lead to chaos and turmoil in the society.

Our experts are developing answers to the remaining questions. Keep visiting this page to know the correct answers to all questions in the CBSE Class 10 Social Science Term 2 Paper 2022.

Also Read:

CBSE Class 10 Subject-Wise Practice Papers for Term 2 Exam 2022 (By Experts)

CBSE Class 10 Subject-Wise Long & Short Questions for Term 2 Exam 2022 (By Experts)


Disclaimer- This content is from the following URl. If the content is not loading properly then please click the button below and read the full article.

x